Links til skrift-nørder

Norsk web-sted om ...

 

         
               

En lille historie til at starte med!
Læsefunktionen er forfærdelig vigtigt. Derfor denne introduktion. Der være flere grunde at du til nåede dette web-sted (udover at du er blevet henvist af et rigtigt menneske). Du kan have brugt en søgemaskine og søgt på et nøgleord. Hvis du har søgt på øl eller fotos er du måske ikke så inter-esseret i læsefunktion og skrift. Men du er velkommen til at fortsætte læsningen.
Du kan have søgt på typografi, læselighed, læsning eller et af de andre emner, som dette emne handler om - og derfor skal vi lige slå noget fast inden du dykker ned i ovenstående mapper.

Er denne tekst let at læse???
Kan denne tekst læses tydeligt og jævnt - og er den funktionel på dette felt, som har en bredde på 440px? Linjerne indeholder gennemsnitlig ca. 64 en-heder. Skriftstørrelsen er 11 pixel og linjeafstanden 18 pixels.
Så dette eksempel er en ideallinje, hvad læselighed angår! Gennem typo-grafiens historie og utallige læseundersøgelser i det seneste århundrede konkluderes, at den optimale læselinje indeholder fra 50 til 64 enheder. Med enheder menes alle tegn og ordmellemrum på en linje.
I ovenstående mapper behandler jeg dette at bruge typografi og om læselighed og holdninger til samme og andet grafisk design.
Har du nogensinde tænkt på, hvorfor mumletext skal kunne læses for at du kan finde ud af om skriftvalgene er funktionelle!
Derfor drop det latinske "Lorem ipsum" og brug din eget sprog!