Links om design og historie

Norsk web-sted om ...

 


Download
gratis - klik på billede - MEN betal først et beløb til hjælpe-arbejdet i Gaza hos Røde Kors

Grafisk
medie og stil-historie
er om teknologi og stil-retninger i perioden fra 1900 til vore dage.
   
   
   
   
   
         
               

Historie - siger du ...?
Stilens historie fortæller noget om den tid stilen afspejler. Oftest kan samtiden ikke definere sin stilretning. Det kalder vi vel også for mode - altså det der er "oppe i tiden". Samtidens trend ... You name It.
Begrebet dækker ikke kun tidens "smag"; men også hvad man formåede. Heri ligger periodens teknologiske mulighed
er for fremstillingsmetoder og materialevalg.

Design er et nyere begreb
Før den industrielle revolution omkring århundredeskiftet 1700-1800 var det primært håndværkerne der "designede" produktet. Designerbegrebet fremkommer først senere. En egentlig fagbetegnelse for design er først blevet udbredt i det 20. århundrede.
Begrebet dækker i dag over mange ting og bruget noget i flæng. Men i sidste århundrede dækkede det den proces, hvor objektet "blev fundet på" og beskrevet. Herefter blev genstanden fremstillet af andre end "designe-ren".

Men selv om begrebet ikke blev brugt tidlere, har designprocessen været til stede som en delproces. Tænk blot på arkitekter (eller hva
d de nu hed den gang) der fandt på bygninger som Rundetårn ... ja det er Chr IV, der får eftermælet - men hvem tegnede og skitserede og hvem stablede mursten?
Maleren og kunstneren Michelangelo lavede jo ikke Peterskirken selv og det Sixtinske Kapels loft havde han folk til at male. - Men vi kan med et moderne udtryk sige, at han designede kapellets loft.